Klímalap

Az Ön kosarának tartalma

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Klima aruhaz: Főoldal Klíma hírek Inverteres klíma Inverteres split klíma = Energiatakarékos klíma

Inverteres split klíma = Energiatakarékos klíma

Inverteres Klíma = Energiatakarékos klíma

Bizonyára Ön is hallott már a forradalmi inverter technológiáról. Ma amikor az energiafogyasztás az egyik legfontosabb szempontá vált az inverteres klíma készülékek előtérbe kerültek a hagyományos kompresszorral szerelt gépeinverteres klíma, klíma, samsung inverteres klímakhez képest. Évről - évre több helyen hallani az inverteres klímák számos előnyéről, és ma már minden gyártó reagált a piaci igényekre, így magtalálható palettáján az inverteres klíma kategória.
Némely fejlettebb környezettudattal rendelkező országban már csak inverteres klímák helyezhetőek forgalomba.
Nézzük meg, hogy miben rejlenek az inverteres klíma előnyei.

Mi az inverter?
Az inverter egy áramátalakító eszköz, amely elektronikus úton szabályozza a klíma áramellátásának feszültségét, áramerősségét és frekvenciáját. Egy inverteres klímában ez az áramkör szabályozza a kompresszor fordulatszámát - és így a légkondicionáló teljesítményét.

 

Inverteres klíma működése:
Az inverteres klíma készülékek hűtő- ill. fűtőteljesítménye a kondicionált belső tér igényei szerint változtatható. Amikor bekapcsolják az inverteres légkondicionálót, pontosan azt az energiamennyiséget biztosítja, ami a szoba gyors hűtéséhez vagy felmelegítéséhez szükséges. Ezáltal az inverter nélküli modellekhez képest kb. negyedannyi idő alatt éri el a beállított hőmérsékletet. Amikor a helyiséghőmérséklet eléri a kívánt szintet az inverteres klíma készülék alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort, így érve el jelentős energiamegtakarítást. A legmodernebb inverteres klímák EER/COP értéke 5.0 feletti. Ez a viszonyszám azt jelenti, hogy a felvett teljesítménynél 5x nagyobb a leadott teljesítmény. A 2,0 kW hűtőteljesítmény leadásához a legfejlettebb inverteres klímakészülék csak 350 Watt teljesítményt vesz fel.

Egy hagyományos elven működő klíma esetében, miután a belső hőmérséklet elérte az Ön által kívánt értéket a kompresszor gyakori Ki/Be kapcsolással tartja a beállított hőmérsékletet. Amikor a kompresszor kikapcsol, a hőmérséklet meredeken emelkedik, ami kellemetlen közérzetet jelenthet. A Ki/Be kapcsolgatás sokkal több energiát emészt fel, a hőmérsékletet elérni nagyobb munka, mint megtartani azt.

Autós példával élve pl. 100 kilómétert megtenni autópályán haladva egyenletes sebességgel kevesebb üzemanyagot igényel, mintha a 100 kilómétert a városban felgyorsítva - megállva tennénk meg.

Inverteres klíma előnyei:
Az inverteres klímák mind hűtő, mind fűtő üzemmódban széles működési tartományt ölelnek fel, és extrém külső hőmérséklet mellett is hatásosan dolgoznak. Az inverteres klíma készülékek méretezése egyszerübb, télen alacsonyabb külső hőmérséklet esetén is tökéletesen működnek.

inverteres klíma, inverteres split klíma, inverteres samsung klíma, energiatakarékos klíma

Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett. Az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.

Az indítási áramlökések sok helyen szinte szó szerint lehetetlenné teszik a légkondicionálók telepítését, mivel a hálózat nem bírja el a hirtelen felvett áramcsúcsokat. Az inverteres klíma lágyan indul el, és a 100%-ra való felpörgetés csak ezután következik. Így a megoldás az indítási áramlökéseket is kiküszöböli.

Az inverteres klíma hatásfokban lényegesen eltér a többi hagyományos elven működő klímaberendezéstől. A titok abban a teljesítmény-tartományban rejlik, amikor a klíma nem 100, hanem kevesebb, pl. csak 50%-on üzemel. Ilyenkor ugyanis a kompresszorhoz gyárilag méretezett hőcserélők, amik a klíma névleges teljesítményét hivatottak leadni, túlméretezetté válnak, és a hűtőrendszer hatásfoka megemelkedik. Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverteres klímák használatával.

Nincs hideg légáram! Mivel csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni egy inverteres klíma készülék, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb lehet egy 100%-on dolgozó "hagyományos" típus által kifújt levegő hőmérsékleténél.

A Klímalap áruházban megtalálható inverteres klíma készülékek:
Aircool inverteres klíma - Midea inverteres klíma - LG inverteres klíma - Samsung inverteres klíma - Mitsubishi Heavy inverteres klíma - Toshiba inverteres klíma - Daikin inverteres klíma